Додати фірму
Додати акціюПодати оголошення

ГОЛОВНА - Нормативні документи - ДБН В.2.2-25-2009


ДБН В.2.2-25-2009 Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства).

Дата набрання чинності: 2009-09-01


1 СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

1.1Ці Норми встановлюють вимоги до проектування нових і тих, що реконструюються, підприємств харчування (закладів ресторанного господарства, далі - закладів РГ), які знаходяться убудинках, що стоять окремо, входять до складу багатофункціональних будинків і будинків іншогопризначення, вбудовуються та прибудовуються до житлових будинків.

1.2Вимоги цих Норм поширюються на проектування всіх типів підприємств харчування(закладів РГ), незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності.

1.3Ці Норми не поширюються на проектування мобільних (згідно з ДСТУ Б В.2.2-22) і сезонних підприємств харчування (закладів РГ) тимчасового функціонування, фабрик-заготівельних(за ДСТУ 3862).

1.4Під час проектування будинків підприємств харчування (закладів РГ) поряд з положеннями цих Норм слід також виконувати вимоги ДБН 360, ДБН А.2.2-1, ДБН В.1.1-7, ДБН В.1.2-2, ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-15, ДБН В.2.2-17, ДБН В.2.3-4, ДБН В.2.3-5, СанПиН 2605 та інших чинних нормативних документів у галузі будівництва.

2 НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ

У цих Нормах є посилання на такі нормативні документи:

ДБН 360-92** Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень

ДБН А.2.2-1-2003 Проектування. Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє сере­довище (ОВНС) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд. Основні поло­ження проектування

ДВН В.1.4-1.01-97 СРББ. Регламентовані радіаційні параметри. Допустимі рівні

ДВН В.1.4-2.01-97 СРББ. Радіаційний контроль будівельних матеріалів та об'єктів будівництва

ДБН В.1.1-5-2000 Захист від небезпечних геологічних процесів. Будинки та споруди на підроб­люваних територіях і просідаючих ґрунтах

ДБН В.1.1-7-2002 Захист від пожежі. Пожежна безпека об'єктів будівництва

ДБН В.1.1-12:2007 Захист від небезпечних геологічних процесів. Будівництво у сейсмічних районах України

ДБН В.1.2-2:2006 Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів. Наван­таження і впливи. Норми проектування

ДБН В.1.2-10-2008 Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів. Основні вимоги до будівель і споруд. Захист від шуму

ДБН В.1.2-14-2008 Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ.

ДБН В.2.1-10:2009 Основи та фундаменти споруд. Основні положення проектування

ДБН В.2.2-3-97 Будинки і споруди. Будинки та споруди навчальних закладів

ДБН В.2.2-4-97 Будинки і споруди. Будинки та споруди дошкільних навчальних закладів

ДБН В.2.2-9:2009 Будинки і споруди. Громадські будинки та споруди. Основні положення

ДБН В.2.2-10-2001 Будинки і споруди. Заклади охорони здоров'я

ДБН В.2.2-11-2002 Будинки і споруди. Підприємства побутового обслуговування. Основні положення

ДБН В.2.2-13-2003 Будинки і споруди. Спортивні та фізкультурно-оздоровчі споруди

ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення

ДБН В.2.2-16-2005 Будинки і споруди. Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади

ДБН В.2.2-17:2006 Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення

ДБН В.2.2-18:2007 Будинки і споруди. Заклади соціального захисту населення

ДБН В.2.2-20:2008 Будинки і споруди. Готелі

ДБН В.2.2-23:2009 Будинки і споруди. Підприємства торгівлі.

ДБН В.2.2-24:2009 Будинки і споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків

ДБН В.2.3-4:2007 Споруди транспорту. Автомобільні дороги

ДБН В.2.3-5-2001 Споруди транспорту. Вулиці та дороги населених пунктів

ДБН В.2.3-15:2007 Споруди транспорту. Автостоянки і гаражі для легкових автомобілів

ДБН В.2.5-13-98* Інженерне обладнання будинків і споруд. Пожежна автоматика будинків і споруд

ДБН В.2.5-20-2001 Інженерне обладнання будинків і споруд. Газопостачання

ДБН В.2.5-23:2010 Інженерне обладнання будинків і споруд. Проектування електрообладнання об'єктів цивільного призначення

ДБН В.2.5-24-2003 Інженерне обладнання будинків і споруд. Електрична кабельна система опалення

ДБН В.2.5-27-2006 Інженерне обладнання будинків і споруд. Захисні заходи електробезпеки в електроустановках будинків і споруд

ДБН В.2.5-28-2006 Інженерне обладнання будинків і споруд. Природне і штучне освітлення

ДБН В.2.6-31:2006 Конструкції будинків і споруд. Теплова ізоляція будівель

ВБН В.2.2-45-1-2004 Проектування телекомунікацій. Лінійно-кабельні споруди

ДСТУ Б В. 1.1-4-98* Захист від пожежі. Будівельні конструкції. Методи випробувань на вогне­стійкість. Загальні вимоги

ДСТУ Б В. 1.2-3:2006 Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів. Про­гини і переміщення. Вимоги проектування

ДСТУ Б В.2.2-22:2008 Будинки і споруди. Будівлі мобільні (інвентарні). Загальні технічні умови

ДСТУ Б В.2.5-34:2007 Сміттєпроводи житлових і громадських будинків. Загальні технічні умови

ДСТУ Б В.2.5-38:2008 Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд

ДСТУ 3862-99 (зм.2003 р.) Ресторанне господарство. Терміни та визначення

ДСТУ 4268:2003 Послуги туристичні. Засоби розміщення. Загальні вимоги

ДСТУ 4269:2003 Послуги туристичні. Класифікація готелів

ДСТУ 4281:2004 Заклади ресторанного господарства. Класифікація

ДСТУ ISO4190-1-2001 Установка ліфтова (елеваторна). Частина 1. Ліфти класів І, II, IIIі VI(ISO4190-1:1999, IDT)

ДСТУ ISO4190-2-2001 Установка ліфтова (елеваторна). Частина 2. Ліфти класів IV(ISO4190-2:2001, IDT)

ДСТУ ISO4190-3-2001 Установка ліфтова (елеваторна). Частина 3. Ліфти службові класу V(ISO4190-3:1982, IDT)

ДСТУ ISO4190-6-2001 Установка ліфтова (елеваторна). Частина 6. Ліфти пасажирські для встановлення в житлових будинках. Планування і вибір (ISO4190-6:1984, IDT)

ДСТУ ISO6309:2007 Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір (ISO6309:1987, IDT)

ДСТУ ISO9386-1:2005 Приводні підіймальні платформи для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Правила безпеки, розміри та функціонування. Частина 1. Вертикальні підіймальні платформи

ДСТУ ISO9386-2:2005 Приводні підіймальні платформи для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Правила безпеки, розміри та функціонування. Частина 2. Приводні сходові підйомники для пересування по нахиленій площині користувачів, що сидять, стоять та пере­бувають в інвалідних колясках

ДСТУ ISO9589:2005 Ескалатори. Будівельні розміри.(ІSO9589:1994, IDT)

ДСТУ EN81-1:2003 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 1. Ліфти електричні ( EN81-1:1998, IDT)

ДСТУ EN81-2:2003 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ліфтів. Частина 2. Ліфти гідравлічні (EN81-2:1998, IDT)

ДСТУ EN115:2003 Норми безпеки до конструкції та експлуатації ескалаторів і пасажирських конвеєрів ( EN115:1995, IDT)

НПАОП 0.00-1.02-08 Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів

НПАОП 40.1-1.21-98 Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів

НПАОП 40.1-1.32-01 Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок

НАПБ Б.01.003-2009 Правила улаштування та експлуатації систем оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей в будинках і спорудах

НАПБ Б.01.007-2004 Правила облаштування та застосування ліфтів для транспортування пожежних підрозділів у будинках та спорудах

НАПБ Б.02.014-2004 Положення про порядок погодження з органами державного пожежного нагляду проектних рішень, на які не встановлено норми та правила, обґрунтованих відхилень від обов'язкових вимог нормативних документів

НАПБ Б.06.004-2005 Перелік однотипних за призначенням об'єктів, які підлягають облад­нанню автоматичними установками пожежогасіння та пожежної сигналізації

НАПБ Б.07.025-2004 Пропозиції щодо протипожежного захисту та безпечної експлуатації у випадках надзвичайних ситуацій висотних житлових і громадських будинків, торгових та вистав­кових центрів, на які відсутні норми проектування

ПУЕ:2009 Правила улаштування електроустановок

ДГН 6.6.1-6.5.001-98 (НРБУ-97) Норми радіаційної безпеки України. Державні гігієнічні нор­мативи

ДСП 173-96 Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів

ДСП 201-97 Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними і біологічними речовинами)

ДСанПіН 239-96 Державні санітарні норми і правила захисту населення від впливу електро­магнітних випромінювань

ДСН 3.3.6.037-99 Державні санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку

ДСН 3.3.6.039-99 Державні санітарні норми виробничої загальної і локальної вібрації

ДСНіП 3.3.6-096-2002 Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електро­магнітних полів

СНиП II-12-77 Здания и сооружения. Защита от шума (Будинки і споруди. Захист від шуму)

СНиП 2.04.01-85 Внутренний водопровод и канализация зданий (Внутрішній водопровід і каналізація будинків)

СНиП 2.04.02-84 Водоснабжение. Наружные сети и сооружения (Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди)

СНиП 2.04.05-91 Отопление, вентиляция и кондиционирование (Опалення, вентиляція і кондиціонування)

СНиП 2.09.04-87 Административные и бытовые здания (Адміністративні та побутові будинки)

СНиП 3.05.06-85 Электротехнические устройства (Електротехнічні пристрої)

СНиП 3.05.07-85 Системы автоматизации (Системи автоматизації)

ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования (ССБП. Пожежна без­пека. Загальні вимоги)

ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны (ССБП. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони)

ГОСТ 12.1.006-84 ССБТ. Электромагнитные поля радиочастот. Допустимые уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля (ССБП. Електромагнітні поля радіочастот. Допустимі рівні на робочих місцях і вимоги до проведення контролю)

ГОСТ 12.1.045-84 ССБТ. Электрические поля. Допустимые уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля (ССБП. Електричні поля. Допустимі рівні на робочих місцях і вимоги до проведення контролю)

ГОСТ 12.4.026-76 ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности (ССБП. Кольори сигнальні та знаки безпеки)

ГОСТ 14202-69 Трубопроводы промышленных предприятий. Опознавательная окраска, предупредительные знаки и маркировочные щитки (Трубопроводи промислових підприємств. Розпізнавальне забарвлення, застережливі знаки і маркувальні щитки)

ПУЭ-86 Правила устройства электроустановок (Правила будови електроустановок)

СанПиН 2605-82 Санитарные нормы и правила обеспечения инсоляцией жилых и общест­венных зданий и территории жилой застройки (Санітарні норми і правила забезпечення інсо­ляцією житлових та громадських будинків і території житлової забудови)

СанПиН 6027.А-91 Санитарные правила и нормы по применению полимерных материалов в строительстве (Санітарні правила і норми щодо застосування полімерних матеріалів у будівництві)

СанПиН 42-120-4948-89 Санитарные нормы допустимых уровней инфразвука и низкочас­тотного шума на территории жилой застройки (Санітарні норми допустимих рівнів інфразвуку і низькочастотного шуму на території житлової забудови)

СанПиН 42-123-4240-86 Санитарные нормы допустимого количества миграции (ДКМ) хими­ческих веществ, выделяющихся из полимерных и других материалов, контактирующих с пище­выми продуктами, и методы их определения (Санітарні норми допустимої кількості міграції (ДКМ) хімічних речовин, що виділяються з полімерних та інших матеріалів, які контактують з харчовими продуктами, та методи їх визначення)

СанПиН 42-128-87 Санитарные нормы допустимой громкости звучания звукозаписывающих и звуковоспроизводящих устройств (Санітарні норми допустимої гучності звучання звукозапис­них і звуковідтворювальних пристроїв)

СН 1304-75 Санитарные нормы допустимых вибраций в жилых помещениях (Санітарні норми допустимих вібрацій у житлових приміщеннях)

СН 1757-77 Санитарно-гигиенические нормы допустимой напряженности электростатисти­ческого поля (Санітарно-гігієнічні норми допустимої напруженості електростатичного поля)

СН 2152-80 Санитарно-гигиенические нормы допустимых уровней ионизации воздуха произ­водственных и общественных помещений (Санітарно-гігієнічні норми допустимих рівнів іонізації повітря виробничих і громадських приміщень)

СН 3077-84 Санитарные нормы допустимого шума в помещениях жилых и общественных зданий и на территории жилой застройки (Санітарні норми допустимого шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови)

СП 5781-91 Санитарные правила для предприятий продовольственной торговли (Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі)

СП 42-123-5777-91 Санитарные правила для предприятий общественного питания, включая кондитерские цеха и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое (Санітарні правила для підприємств громадського харчування, включаючи кондитерські цехи і підприємства, що вироб­ляють м'яке морозиво)

3 ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

У цих Нормах використані терміни, установлені в ДСТУ 4281 та ДСТУ 3862: заклад швидкого обслуговування РГ, загальнодоступний заклад РГ, закритий заклад РГ, ресторан-бар, кав'ярня, кафе-бар, кафе-пекарня, пивна зала.

Нижче подано терміни, вжиті в цих Нормах, та визначення позначених ними понять.

3.1 Ресторанне господарство (РГ)- вид економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності щодо надавання послуг відносно задоволення потреб споживачів у харчуванні з організуванням дозвілля або без нього.

Примітка. Суб'єкти господарської діяльності здійснюють діяльність у ресторанному господарстві через заклади РГ (ДСТУ 3862)

3.2 Підприємство харчування (заклад РГ)- організаційно-структурна одиниця у сфері РГ,яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організуєспоживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організувати дозвілляспоживачів.

Примітка. Заклад РГ розміщується в окремій капітальній будівлі або спеціально обладнаному при­міщенні іншої капітальної або некапітальної споруди виробничих підприємств, установ, навчальних, ліку­вальних, оздоровчих закладів, готелів, магазинів, закладів культури, або у вагонах залізничного, салонах авіа-, авто- та водного транспорту тощо (ДСТУ 3862)

3.3Тип закладу РГ- сукупність загальних характерних ознак виробничо-торговельної діяльності закладу РГ (ДСТУ 3862)

3.4Клас закладу РГ- сукупність відмінних ознак закладу РГ певного типу, яка характеризуєрівень вимог до продукції власного виробництва і закупних товарів, умов їх споживання, організування обслуговування та дозвілля споживачів.

Примітка. За ступенем комфорту, рівнем обслуговування і обсягом надаваних послуг ресторани і бари поділяють на три класи: люкс, вищий і перший (ДСТУ 3862)

3.5 Повносервісний заклад РГ- різновид закладу РГ з обслуговуванням офіціантами тазначною часткою фірмових та замовних страв і (або) напоїв у продукції власного виробництва.

Примітка. Повносервісним можуть бути, як правило, ресторани, бари, кафе (ДСТУ 4281)

3.6Заклад швидкого обслуговування РГ- різновид закладу РГ, де застосовують метод самообслуговування і пропонують обмежений асортимент продукції, що прискорює процес обслуговування (ДСТУ 4281)

3.7Загальнодоступний заклад РГ- заклад РГ, продукцію та послуги в якому може одержатибудь-який споживач (ДСТУ 4281)

3.8Закритий заклад РГ - заклад РГ, продукцію та послуги в якому може одержати певнийконтингент споживачів.

Примітка. Закриті заклади РГ можуть організувати харчування особистого складу збройних сил, у вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладах, на промислових підприємствах тощо (ДСТУ 4281)

Ресторан - заклад РГ з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закуп­них товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організуванням відпочинку і дозвілля споживачів

Примітка. "Ресторан" від франц. "restorantes" - укріплювальний, відновлювальний.

За часом обслуговування ресторани поділяють на: швидкого обслуговування і звичайні; «за методами обслуговування - обслуговування офіціантами і самообслуговування.

Розрізняють спеціалізовані ресторани: рибний ресторан, ресторан національної кухні тощо (ДСТУ 3862)

3.9Ресторан-бар- різновид ресторану, до складу якого належить бар, торговельна зала якогосуміжна з торговельною залою ресторану або барна стойка розміщена в торговельній залі ресторану(ДСТУ 4281)

3.10Кафе- заклад РГ із широким асортиментом страв нескладного готування, кондитерськихвиробів і напоїв, в якому застосовують самообслуговування або обслуговування офіціантами

Примітка. Розрізняють спеціалізовані кафе: кафе-кондитерська, кафе-морозиво, кафе-молочне тощо (ДСТУ 3862)

3.11Кав'ярня- різновид кафе з різноманітним асортиментом кави (ДСТУ 4281)

3.12Кафе-бар- різновид кафе, до складу якого входить бар, торговельна зала якого суміжна зторговельною залою кафе або барна стойка розміщена в торговельній залі кафе (ДСТУ 4281)

3.13Кафе-пекарня - різновид кафе, відмінною ознакою якого є виробництво і продаж хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів на місці (ДСТУ 4281)

3.14Кафетерій - заклад РГ самообслуговування з асортиментом страв нескладного готуванняі напоїв, торговельна зала якого обладнана торговельно-технологічним устаткуванням, призначеним для роздавання їжі.

Примітка.У навчальних закладах, установах, промислових підприємствах, об'єктах роздрібної торгівлі тощо кафетерій організує споживання, як правило, через кафетерійну стойку (ДСТУ 3862)

3.15Закусочна; шинок- заклад РГ самообслуговування, де переважає асортимент гарячих іхолодних закусок, страв нескладного готування, призначений для швидкого обслуговування споживачів (ДСТУ 3862)

Примітка. Розрізняють спеціалізовані закусочні: "Галушки", "Куліш", "Деруни", "Сосиски" (або сосискова), "Млинці" (млинцева) ."Пиріжки" (пиріжкова), "Чебуреки" (чебуречна), "Шашлики" (шашлична), "Вареники", "Пельмені" (пельменна), "Піцерія", котлетна, пончикова тощо.

3.16Бар- заклад РГ, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої та страви до них ізакупні товари продають через барну стойку.

Примітка. Розрізняють спеціалізовані бари: винний, пивний, молочний, вітамінний, коктейль-бар тощо (ДСТУ 3862)

3.17Нічний клуб- різновид бару або ресторану, який працює переважно в нічні години, зорганізуванням різноманітних видовищ і розважально-танцювальних програм із музичним супроводом.

Примітка. Розрізняють нічні клуби з послугами дозвілля: кабаре, більярд, диско тощо (ДСТУ 4281)

3.18Пивна зала - різновид бару або ресторану з широким асортиментом пива (ДСТУ 4281)

3.19Їдальня- заклад РГ для обслуговування певного контингенту споживачів із різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, в якому страви можуть надавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування.

Примітка. Функціює, як правило, за місцем роботи споживачів, у навчальних закладах, військових підрозділах, лікувальних та оздоровчих закладах, відділеннях лікарень, закладах соціальної підтримки мало­забезпечених верств населення тощо. В їдальнях можуть функціювати зали оздоровчої, лікувальної та лікувально-профілактичної призначеності. В якості спеціалізованих їдалень розрізняють дієтичні їдальні (ДСТУ 3862)

3.20Буфет - заклад РГ із обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному приміщенні, де їжу споживають, як правило, стоячи чи продають на винос (ДСТУ 3862)

3.21Фабрика-заготівельня - заклад РГ, призначений для механізованого виробництва власної продукції та централізованого забезпечування нею інших закладів РГ та об'єктів роздрібної торгівлі (ДСТУ 4281)

3.22Фабрика-кухня - заклад РГ, призначений централізовано готувати і постачати готову до споживання їжу в різні місця (ДСТУ 4281)

3.23Домова кухня - заклад РГ, призначений виготовляти продукцію власного виробництва і продавати її домашнім господарствам.

Примітка. Приймає від споживачів замовлення на кулінарну продукцію, булочні і борошняні конди­терські вироби, організує консультації з питань готування їжі, може організувати споживання їжі на місці (ДСТУ 4281)

3.24Ресторан за спеціальними замовленнями (catering) - заклад РГ, призначений готувати і постачати готову їжу та організовувати обслуговування споживачів в інших місцях за спеціальними замовленнями.

Примітка. Такі заклади можуть обслуговувати банкети, фірмові прийоми, ділові зустрічі, весілля та інші свята у залах, офісах, на природі, під тентами тощо (ДСТУ 4281)

3.25 Розрахунковий показник підприємства харчування (закладу РГ) (потужність):

місткість - кількість місць в обідній залі;

продуктивність - кількість страв, які виробляються у зміну.

3.26 Багатофункціональні будинки - згідно з ДБН В.2.2-9.


Введіть символи з зображення:


Реклама:



Технічні рішення

Тепла підлога

Вибір товщини стіни

Початок будівництва: перелік важливих деталей, які треба знати про інтер'єр вашого дому

ЕКОДИЗАЙН: СПРИЯТЛИВІ УМОВИ ТА КОМФОРТ

Системы утепления: ошибки и последствия

Полезные советы при покраске поверхностей: покраска металлических поверхностей

Негорюча тепло-, звукоізоляція фасаду: сучасне рішення

До опалювального сезону готуйсь!

Парапетні сталеві газові котли

Кріплення

Відео

Монтаж систем КНАУФ-Теплая стена

Монтаж водостоків

Монтаж облицювання фасаду. Правила

Мультипор. Інструкція з проведення робіт

Euro Window - Система комплексного оконного монтажа

Устройство наливных полов КНАУФ Флисэстрих

Як утеплювати скатну покрівлю 2

КНАУФ-Трибон

Навчальний фільм по застосуванню готової кольорової фарби Śnieżka Nature

Видео інструкциї з монтажу вертикального сайдингу «Альта-Профіль»